Hanhani

Tervetuloa Hanhanilaan!

Olen luonnonmukaisen kasvitilan emäntä ja tarhaan mehiläisiä myös luonnonmukaisesti. Miehelläni ja minulla oli kokemusta mehiläisistä jo ennen kuin päätimme hankkia pesiä apilan pölytystarkoitukseen. Mehiläistarhaajan ammattikoulutuksen ja lauhkeiden yhdyskuntien myötä hurahdin mehiläisiin täysin. Aiemmat kokemukset vuosien takaa olivat erittäin äreitä ja myrkynhajuisia.

Mutta tämä hurahdus häivytti mielestäni kaiken ikävän ja aloin viihtyä mehiläisten seurassa yhä enemmän; jaokkeita ja emokasvatusta. Muutamat menneet vuodet ovat olleet surkeita. Talvisin on ollut aikaa tutustua lähemmin mehiläisten maailmaan ja niiden valmistamiin tuotteisiin.

”Muutakin kuin hunajaa” on ollut mottoni tämän matkani aikana, matkan, jolla olen yhä enkä usko pääseväni perille vielä useaan vuoteen.  Mehiläiset ovat olleet tällä planeetalla jo 50 miljoonaa vuotta. Ensimmäinen kuva mehiläisistä tehtiin n. 17 000 vuotta sitten. Tautimikrobeja vastaan mehiläiset oppivat käyttämään luonnossa valmiina olevia aineksia ja jalostivat niitä vieläkin tehokkaammiksi. Ne löysivät ravintoaineet, joilla kasvattaa toukasta mehiläinen ja jopa pitkäikäinen muniva emo. Ne osasivat rakentaa kotinsa sellaisesta materiaalista, joka imee itseensä huonoja aineita, varastoi lämpöä, toimii kaikupohjana ja joustaa.

Ihmiset ympäri maailmaa oppivat myös mehiläisiltä käyttämään niiden valmistamia tuotteita sekä ravinnoksi että sairauksien hoitoon ja terveyden ylläpitämiseen: hunajaa, propolista, siitepölyä, emomaitoa, myrkkyä ja vahaa.

4000 vuotta sitten kirjoitetussa egyptiläisessä tekstissä neuvotaan hunajan käytöstä haavojen hoidossa, 2000 vuotta sitten Kiinassa hunaja, toukat ja vaha luokiteltiin pehmeiksi lääkkeiksi, Aleksanteri Suuri hoidatti lonkkakipujaan mehiläispistoilla, Gwyneth Paltrow (Iron manin vaimo:)) hoidattaa itseään apipunktuurilla ja Leonardo Di Caprio rentoutuu hoitamalla mehiläisiä. Jo kauan sitten, kuin myös tänäpäivänä ihmiset ovat tietoisia mehiläisten uskomattomista lahjoista meille.

Apiterapia on sana, joka on meille Suomessa vielä tuntematon, vaikkakin mehiläisiä on tarhattu meillä jo 1700- luvulta saakka. Ensimmäinen mehiläishoidon opettaja                   ( 1800- luvun alussa) oli kuin olikin apteekkari.

Apiterapiaa- mehiläisten suomista lahjoista ja näiden tuotteiden käyttämisestä hyvinvoinnin lisäämiseksi- opiskelen tällä hetkellä nettiopintoina. Luulin opiskelun olevan latu, joka alkaa suoraan kohti päämäärää ja loppuu. Se onkin osoittautunut polkujen verkostoksi, jossa on useita  jotka, risteävät toisiaan ja muutama lavea polku, jotka johdattavat keitaalle. Sieltä voi ammentaa tiedon ja taidon hyvinvoinnin ylläpitämiseen sekä parantamiseen.

Sisäisen ravitsemuksen ja hoidon lisäksi halusin tehdä kosmeettisia tuotteita, jotka ovat turvallisia käyttää sekä ihmiselle että eläimelle, eivätkä vesistöön joutuessaan rasita luontoa. Näin on syntynyt Hanhani- tuotesarja Oxfordin Yliopiston kemian laitoksen avustamana. Tuotteissa käytän mehiläisteni hunajaa.

Minussa asuu pikku pedagogi, joka on innoissaan kun saa kertoa asioista, joista itse pitää ja jotka kokee tärkeiksi, siksi nämä sivut syntyivät. Joitakin mehiläistarhaajia olen saanut opastaa myös tälle tielle. Toivottavasti te lukijat löydätte jotain uutta ja haluatte etsiä tietoa lisää.

 

 

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s